Pages

Subscribe:

Monday, October 6, 2008

Debaran Ekonomi Dunia


Dalam minggu ni Amerika Syarikat ( AS ) berhadapan dengan krisis kewangan yang agak teruk sejak kemelesetan ekonomi 1930, maka berserabut la kepala para pentadbir negara AS memikirkan cara nak mengatasi masalah ni..knp??? Sudah tentulah takut kuasa ekonomi dunia yang dikuasai mereka selama ni diambil alih oleh 'orang lain'. Agaknya, negara manalah yang boleh menggantikan AS sebagai kuasa ekonomi dunia..ermm..yang ni saya nak bagi anda semua fikir sendiri..cukup mudad.. ' klunya' adalah , 'Naga Bangun Dari Tidur'.

Berbalik semula dengan cerita AS tadi, maka Bush yang merupakan Presiden paling kejam di dunia itu pun mengumumkan satu pelan penyelamat krisis ekonomi AS. Tahu pun takut...Tapi malangnya usul yang dibawa oleh Bush ini ditolak mentah-mentah oleh Dewan Perwakilan AS.

Untuk pengetahuan semua pelan keselamatan tersebut bernilai AS 700 billion Dolar..Mungkin Dewan Perwakilan sudah tidak percaya lagi pada Bush sebab tiap-tiap tahun dia meminta tambahan peruntukan ketenteraan di Iraq tapi hasil hanya merugikan negara sahaja..tapi yang lebih parah, ahli-ahli parti dia pun tolak cadangan tu..huhuhu..kecewa yang teramat 'la' dia..

Dalam kenyataannya di White House, Bush menyatakan kebimbangannya dan kekecewaannya terhadap apa yang berlaku.. Katanya lagi AS akan 'lingkup' jika pelan tersebut tidak diluluskan dengan segera..

Jadi Bush terus mendesak Dewan Perwakilan untuk meluluskan pelan ini..Jika tidak habislah segala simpanan dan portfolio berjuta-juta rakyat AS dan yang pasti antara jutaan itu adalah beratus-ratus ribu berfahaman Yahudi Zionisme...

Perkembangan ini juga telah menyebabkan indeks Dow Jones merosot 777 mata..penurunan paling tinggi dicatatkan.

Masalah ini juga sedang merebak di seluruh tanah Eropah yang mengamalkan sistem ekonomi Kapitalis..

Di London, indeks utamanya jatuh 4.26% di awal dagangan hari ini.. Apa pun Bank of England melaporkan akan membantu dengan memberi suntikan sebanyak USD 10 Billion bagi memastikan pasaran sahamnya terus kembali rancak.

Tekanan turut dirasai di Belgium, indeks Fortes susut agak banyak dan boleh menyebabkan ia muflis..

Di Jerman pula, Canselornya telah mengumumkan suntikan sebanyak Euro 50 billion bagi membantu sektor kewangannya yang semakin tenat.

Negara-negara Barat amat risau dengan keadaan yang berlaku sebenarnya. Jika Ekonomi AS jatuh lingkup maka sudah pasti China sebagai kuasa ekonomi kedua terbesar dunia akan menggantikan dan menjatuhkan keegoan Barat selama ni.. Dan jika China menguasai ekonomi dunia maka Asia akan lahir sebagai kuasa ekonomi terkuat nanti..China adalah antara seteru paling utama kepada AS.

Sebenarnya kegagalan ekonomi Barat berfungsi adalah kerana pengamalan sistem ekonomi Kapitalisnya yang terlalu terbuka dan pengamalan riba setiap transaksi yang dijalankan. Jelas di sini terpapar keburukan sistem ekonomi yang dicipta oleh manusia, sistem yang menentang fitrah semulajadi kehidupan..

Benarlah firman Allah Taala di dalam surah Al-Baqarah, ayat 275 yang bermaksud:

" Orang-orang yang memakan riba tidak dapat berdiri melainkan seperti berdirinya orang yang kemasukan syaitan kerana gila..."
Jika kita lihat keadaan mereka sekarang tidak ubah seperti keadaan yang dinyatakan Allah SWT di dalam ayatNya yang agung ini. Bahkan sekarang bukan manusia sahaja tidak dapat berdiri dengan betul, institusi-institusi kewangan pun turut tidak boleh ' berdiri ' dengan stabil.

Baru sekarang mereka sedar akan peri penting dan bernilainya sistem ekonomi Islam yang syumul dan terbaik..walaupun kita terkena tempias masalah ini namun kita boleh untuk lari dari terus 'terpercik' dengan mengaplikasikan sistem ekonomi yang berlandaskan Al-Quran dan Sunnah.

Sistem ekonomi Islam tidak mengamalkan riba yang merupakan punca berlakunya masalah Subprima di AS dan akhirnya membawa kepada masalah yang berlaku sekarang.

Kesimpulannya, sistem ekonomi yang berteraskan al-Quran dan As-Sunnah adalah amat bertepatan untuk diaplikasikan bagi menjamin kemaslahatan ummah manusia keseluruhannya.

Maka terbukalah peluang kepada pakar-pakar ekonomi Islam khususnya untuk memperkenalkan dan menjadikan Sistem Ekonomi Islam sebagai satu pilihan yang terbaik bagi menggantikan sistem ekonomi lain dan diamalkan di seluruh pelusuk dunia. Kepada sahabat-sahabat satu kuliah dan pengkhususan,bersedialah untuk merubah duniaaaaa!!!

* terima kasih kapada senior saya, abang Hassan yang memberikan cetusan idea untuk saya menerbitkan tajuk ini..

Rujukan :

1. http://voiceofmalaysian.com/2008/09/30/dewan-amerika-tolak-pelan-penyelamat-krisis-ekonomi-rm24-trilion/
2. www.tv3.com.my/buletinutama
3. Utusan Online
4.http://findarticles.com/p/articles/mi_m1272/is_n2586_v122/ai_149950700 comments: